• Home
  • Kraamzorg
  • Bevalling

Bevalling

Thuis bevallen of toch in het ziekenhuis?

De keuze kan best lastig zijn. Beide plekken hebben hun voor- en nadelen. Het is belangrijk dat je kiest voor een plek waar je je op je gemak voelt.

Thuisbevalling

Nederland is uniek omdat er zoveel vrouwen thuis bevallen. De verloskundige en kraamverzorgende zijn uitstekend opgeleid om je thuis te begeleiden bij de geboorte van je kindje. Voor deze bevallings-assistentie krijg je extra zorguren.

De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer de kraamverzorgende moet komen. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op het nummer (0294)287706.

De kraamverzorgende legt alle benodigde spullen klaar voor de bevalling en ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling. Ze assisteert de verloskundige.
Na de bevalling verzorgt zij jou en je baby en blijft tot zeker twee uur na de bevalling aanwezig. Indien nodig blijft ze langer.

Ziekenhuisbevalling

Bij een poliklinische bevalling bepaalt de verloskundig wanneer je naar het ziekenhuis gaat. De verloskundige kondigt je aan in het ziekenhuis. Je moet zelf voor vervoer zorgen.

De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet vergoed door de zorgverzekeraar.
Zodra de baby geboren is bel je Kraam & Co en bespreken we de thuiskomst en inzet van de kraamverzorgende.

Mocht je om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen, dan worden de kosten door de verzekeraar wel vergoed. Je stelt Kraam & Co op de hoogte dat je naar het ziekenhuis gaat voor de bevalling, belt bij de geboorte van je kindje en wanneer je uit het ziekenhuis vertrekt, zo kunnen wij tijdig de kraamzorg inzetten.

Geboortecentrum

In steeds meer regio's worden geboortecentra opgericht. Hier kun je bevallen zonder medische indicatie. De kosten zijn hetzelfde als bij een poliklinische bevalling.