Kraamzorg
Kraamzorg
De kraamverzorgende wil jou en je gezin begeleiden en je zo de best mogelijke start van jullie gezin geven. Ons uitgangspunt is je kwalitatief goede zorg te bieden tijdens de bevalling en de daarop volgende kraamperiode. Ons betrokken team is deskundig en wordt regelmatig bijgeschoold over de nieuwste ontwikkelingen en inzichten omtrent kraamzorg. Alle medewerkers zijn geregistreerd bij het Kennis Centrum Kraamzorg(KCKZ)
De kraamverzorgende zorgt voor rust en regelmaat, zodat jij goed kunt herstellen van je bevalling en optimaal kunt genieten van je kindje en de kraamweek. In deze week krijg je voldoende tools aangereikt om na je kraamperiode zelfstandig verder te kunnen.

De samenwerking met je verloskundige is essentieel voor een kwalitatief goede kraamzorg. De kraamverzorgende overlegt daarom nauwkeurig met je verloskundige om de zorg helemaal op je te kunnen afstemmen.
Gewoonlijk krijgt je acht dagen kraamzorg. Maar vinden de verloskundige en de kraamverzorgende het niet verantwoord om de kraamzorg na acht dagen af te sluiten, dan is zorg mogelijk tot en met de tiende dag na de geboorte. Als je een of meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven, ontvangt je aansluitend kraamzorg thuis. Verblijft je met je baby langer dan tien dagen in het ziekenhuis, dan bestaat de mogelijkheid tot uitgestelde kraamzorg.
Uitgestelde kraamzorg
Het komt voor dat de gehele kraamtijd in het ziekenhuis moet worden doorgebracht, bijvoorbeeld door een complicatie als een vroeggeboorte. De baby komt dan vaak pas ver na de kraamtijd naar huis. Juist ook dán is het fijn als er een aantal dagen een kraamverzorgende bij je komt instructie en voorlichting. Er zijn diverse verzekeraars die uitgestelde kraamzorg (tot 6 weken na de bevalling) vergoeden. Lees de polisvoorwaarden van je verzekering hierop na of neem contact op met onze administratie voor uitl

Thuis bevalling
Nederland is uniek omdat er zoveel vrouwen thuis bevallen. De verloskundige en kraamverzorgende zijn uitstekend opgeleid om je thuis te begeleiden bij de geboorte van je kindje. Voor deze bevallings-assistentie krijg je extra zorguren.
De verloskundige of huisarts bepaalt wanneer de kraamverzorgende moet komen. Je kunt ons 24 uur per dag bereiken op het nummer (0294)287706.
De kraamverzorgende legt alle benodigde spullen klaar voor de bevalling en ondersteunt jou en je partner tijdens de bevalling. Ze assisteert de verloskundige.
Na de bevalling verzorgt zij jou en je baby en blijft tot zeker twee uur na de bevalling aanwezig. Indien nodig blijft ze langer.
Mocht je onverhoopt tijdens de thuisbevalling alsnog naar het ziekenhuis gaan, dan verlaat de kraamverzorgende gelijktijdig met je en de verloskundige je huis. De kraamverzorgende zal je huis zo netjes als dan mogelijk is achterlaten voor jullie terugkomst.

Poliklinische bevalling
Bij een poliklinische bevalling bepaalt de verloskundig wanneer je naar het ziekenhuis gaat. De verloskundige kondigt je aan in het ziekenhuis. Je moet zelf voor vervoer zorgen. Je stelt Kraam & Co op de hoogte dat je naar het ziekenhuis gaat. Dit mag je doen tussen 07.30 en 23.00. Je belt bij de geboorte van je kindje en wanneer je naar huis mag, zo kunnen we tijdig kraamzorg inzetten.
De kosten voor een poliklinische bevalling worden niet vergoed door de zorgverzekeraar..
Mocht je om medische redenen in het ziekenhuis moeten bevallen, dan worden de kosten door de verzekeraar wel vergoed.
Wanneer u poliklinisch bent bevallen en er geen complicaties zijn, mag u dezelfde dag nog naar huis. Tussen 08.00 en 16.00 uur kunt u de thuiskomst bij ons melden. Afhankelijk van het tijdstip van thuiskomst komt er nog dezelfde dag en anders de volgende dag een kraamverzorgende bij u thuis.
Wanneer je langer in het ziekenhuis moet blijven (bijvoorbeeld na een keizersnede) is het prettig dat je de gegevens van de bevalling zo snel mogelijk aan ons doorgeeft. Wij kunnen dan onze planning afstemmen op je thuiskomst. Wel is het noodzakelijk dat je ons ook nog even belt als je uit het ziekenhuis vertrekt.
De kraamverzorgende verleent zelfstandig de daadwerkelijke zorg in huis. Dankzij haar opleiding, bijscholing en ervaring is zij deskundig op haar vakgebied. Haar zorg omvat onder meer de controle van het lichamelijk welzijn van u en van uw baby. Zij ondersteunt bij de voedingen en ze geeft informatie over de verzorging van uzelf en de baby. Het baby bad, het verschonen van je bed en het bedje van de baby zijn vaste taken van de kraamverzorgende. Ook naar het schoonhouden van het sanitair hoeft je niet om te kijken, dat doet de kraamverzorgende voor je. Dit doen wij om de hygiëne te waarborgen.
We kunnen niet anders dan melden dat uitgebreide huishoudelijke of gezinsverzorgende ondersteuning niet tot ons werkveld behoren. We kunnen ook niet anders dan de puntjes op de i te zetten van alles wat bijdraagt aan een fantastische kraamperiode. De kraamverzorgende omringt u met allerlei goede zorgen, veiligheid, privacy en warmte. U kunt erop rekenen dat u en uw gezin in de watten worden gelegd!
De kraamverzorgenden zijn door hun jarenlange ervaring gewend om zich aan allerlei verschillende situaties aan te passen.
Toch kan het voorkomen dat het tussen jou en de kraamverzorgende niet klikt. Bespreek dit dan gerust met de kraamverzorgende. Het kan zijn dat zo’n gesprek al meteen de ‘kou uit de lucht’ neemt. Maar soms is het nodig dat ze regelt dat een collega haar werk overneemt. Mocht je het zelf niet met de kraamverzorgende kunnen bespreken, neem dan contact op met de planning van de Kraam en Co. Je kunt er in ieder geval op vertrouwen dat al onze medewerkers één gezamenlijk doel hebben: jullie een heerlijke kraamtijd te bezorgen.

Kraamzorg in kort
• Indien van toepassing: bevallingsassistentie
• Controles en verzorging van de kraamvrouw
• Controles en verzorging van de baby
• Begeleiding bij de borstvoeding
• Waarborgen hygiëne
• Het geven van voorlichting en instructie
• Observeren, signaleren, rapporteren en collegiale consultatie
• Integratie van de baby in het gezin met meerdere kinderen
• Basis huishoudelijke taken